Test de pozitif Fenerbahçe de
Fenerbahçe, yaptığı açıklamada, “Yasaklı ilacın tedavi amaçlı kullanıldığını ve bu durumun TFF’ye bildirildiğini” duyurarak ceza beklemediğini vurguladı. Sarı-lacivertli yöneticiler ise, "Türkiye Futbol Federasyonu'nun bu sonucu önce kulübe ve futbolcumuza bildirmesi gerekirdi" diyerek tepki gösterdiler
- Fenerbahçe Haberleri
- 31 Mart 2016, 10:01:14
DOSYA HUKUK KURULU'NA GİTTİ
Konuyla ilgili açıklama dün Fenerbahçe Kulübü'nden geldi. Resmi siteden yapılan açıklamada ilacın oyuncuya tedavi amaçlı uygulandığı vurgulanırken, "Doping testi öncesinde, futbolcuyayapılan lokal uygulama bu prosedürler için kullanılan matbu forma yazılmak suretiyle TFF'ye beyan edilmiştir. Futbolcumuza yapılan ağrı kesici tıbbi uygulama tamamen tedavi amaçlı olup performans artırıcı herhangi bir etkisi de bulunmamaktadır" denildi. Futbol Federasyonu cephesi ise konuyla ilgili kararı dosyayı oluşturanHukuk Kurulu'nun vereceğini vurguladı.
ÖRNEK SPORCULARI KÖTÜ GÖSTERMEYİN
Gökhan Gönül'ün numunesinde doping çıktığı haberleri sosyal medyada büyük ses getirdi. Futbolseverlerin bir kısmı destek bir kısmı da eleştiri yönünde pek çok yorum yaparken, bir takipçisinin"Abi Gökhan Gönül, Beşiktaş maçı öncesi doping kullanmış. Ne diyeceksin?" sorusu üzerine Arda Turan da konuya müdahil oldu. Yıldız futbolcu, Milli Takım'dan arkadaşına destek verdi: "Olmazöyle, bildirmişlerdir. Acısı vardı, kaburgaları kırık. İzin almıştır. Öyle bu ülkenin örnek sporcularını hemen kötü göstermeyelimkardeşim."
ARDA'NIN DA BAŞINA GELMİŞTİ
Gökhan Gönül'ün yaşadığı olayın bir benzeri Arda Turan'ın da başına gelmişti. 5 Ekim 2008'de Galatasaray'ın deplasmanda Bursaspor'a 2-1 yenildiği maçtan sonra yapılan testlerde Arda Turan'ın 'Metilprednisolone' adlı yasaklı maddeyi kullandığı belirlenmiş ancak sarıkırmızılı kulüp, tedavi amaçlı kullanılan bu maddeyi daha önceden TFF'ye bildirdiği için Arda'ya herhangi bir ceza çıkmamıştı.
DOPİNG TALİMATI NE DİYOR?
MADDE 36:
KULLANIM SÜRECİNİN BEYAN EDİLMESİ
36.1 Yasaklı Maddeler Listesine dahil edilen bazı maddelerin futbolcularda sıklıkla karşılaşılan sağlık sorunlarının tedavisinde kullanıldığı kabul edilmektedir. Kullanım şekli yasaklanmayan bu maddeler, izleme amacıyla basit bir kullanım beyanına tabidir.
36.2 Bu maddeler şunlarla sınırlıdır: Sistemik olmayan yollarla, yani intraartiküler, periartiküler, peritendinöz, epidural, deri içi enjeksiyonlar ve solunum yoluyla kullanılan Glukokortikosteroidler.
36.3 Dermatolojik (iyontoforez / fonoforez), auriküler, nazal, oftalmik, bukkal, jinjival ve perianal hastalıklar için kullanılan topikal preparatlar için kullanım sürecinin beyan zorunluluğu bulunmamaktadır.
36.4 Yukarıda bahsi geçen maddelerle ilgili kullanım beyanı, Dopingle Mücadele Kurallarına uygun olarak, kullanıma başlandığı anda eş zamanlı olarak Futbolcu tarafından Kurula yapılmalıdır. Bu beyanda teşhis bilgileri, maddenin adı, alınan doz ve ilgili hekimin adı ve iletişim bilgileri yer almalıdır. Futbolcu, söz konusu maddeyi kullandığını ayrıca Doping Kontrol formunda da belirtmelidir.
36.5 Müsabaka öncesi kullanım beyanı vermeyen futbolcuların doping kontrolü sonucunda Aykırı Analitik Bulgunun bildirilmesi durumunda futbolcuya Disiplin Talimatının ilgili Maddeleri uyarınca cezai işlem uygulanır.
GÖZLER ŞİMDİ B NUMUNESİNDE
Fenerbahçe Kulübü ve Gökhan Gönül'ün istemesi halinde Alman Köln Doping Merkezi'nde B Numunesi de açılacak. Tecrübelifutbolcunun B numunesi için resmi başvuruda bulunacağı gelenhaberler arasında.
YANIT ARANAN İKİ SORU VAR:
TFF Hukuk Kurulu, Gökhan Gönül'ün durumu ile ilgili yapacağı araştırmada iki önemli soruya cevap arayacak:
1- Gökhan Gönül'e tatbik edilen ilaç, kullanım şekli itibariyle yasaklı mı?
2- Fenerbahçe Kulübü, oyuncuya ilacın verildiğini doğru ve eksiksiz bir şekilde federasyona bildirdi mi?
Bu iki sorunun yanıtı olumlu çıkarsa, Gökhan Gönül ceza almayacak. İlacı tedavi amaçlı kullandığı ortaya çıkacak.
Fenerbahçe ne dedi?
DOPİNG DEĞİL, TEDAVİ AMAÇLI
"Profesyonel futbolcumuz Gökhan Gönül'ün 23.02.2016 tarihinde yapılan toraks BT ve MR tetkikleri sonucunda kaburgasında (T.10) kırık tespit edilmiştir. Futbolcumuzun tedavisine başlanmış, göğüs ve sırt ağrılarının devam etmesi üzerine algoloji uzmanı hekim tarafından sinire blokaj yapılmıştır. Yapılan uygulama, kortikosterodlerin sistematik olmayan kullanım şekli olarak tedavi amaçlı tatbik edilmiştir. Doping testi öncesinde, futbolcuya yapılan lokal uygulama bu prosedürler için kullanılan matbu forma yazılmak suretiyle Türkiye Futbol Federasyonu'na beyan edilmiştir. Konu bundan ibaret olup, futbolcumuzun tedavi sürecine ilişkin tomogrofi, MR'ı görüntüleri ve doktor raporları tarafımızca Türkiye Futbol Federasyonu'na sunulmuştur. Doping amaçlı yasaklı bir madde kullanım söz konusu değildir. Futbolcumuza yapılan ağrı kesici tıbbi uygulama tamamen tedavi amaçlı olup, performans arttırıcı her hangi bir etkisi de bulunmamaktadır. Süreç sonucunda doping amaçlı yasaklı bir madde kullanımının olmadığı kesin ve açık bir şekilde ortaya çıkacaktır. Kamuoyunun bilgisine duyurulur."
Federasyon ne dedi?
YAZILI BİLDİRİM YAPILDI
TFF Basın Sözcüsü Mete Düren'den Gökhan Gönül olayına ilişkin bir açıklama geldi: "Gelen rapora istinaden Hukuk Kurulu rapor verecek biz de onu takip edeceğiz. Bu tür durumlar sözlü olarak bildirilmez. Dopingli ilaç kullanım listesi var. Fenerbahçe bize bunu yazılı olarak bildirdi.
Bunun iki tane listesi var dopingli ilaç listesi ve futbolcu ilaç kullanım listesi. Gökhan'ın kullandığı ilaç, yasaklı madde olarak listede yer alıyor ama bu lokal olarak kullanılabiliyor. Kaburga kırığının etrafına ağrı kesici olarak yapılmış. Kullanılabilir bir madde. Normal olup olmadığına Hukuk Kurulu karar verecek. Eğer hukuk 'karar veremem' derse PFDK'ya sevk edilecek."
SHARAPOVA'NIN DURUMU FARKLI
Gökhan Gönül'ün A numunesinin pozitif çıkması akıllara Maria Sharapova'yı getirdi. Yıldız raketin kullandığı Meldonium maddesi, performans artırmasa da kan dolaşımının hızlandırılarak kısa sürede yorgunluğu atmak için kullanılıyordu. Gökhan'ın testinin pozitif çıkmasına yol açan maddeyle bu durumun hiç bir ilgisi bulunmuyor.
SABAH Uzman Dr. Cengiz Dinç'e sordu:
İZNE GEREK YOK AMA BİLGİLENDİRME ŞART!
SABAH, Gökhan Gönül'ün yaşadığı olayı bir dönem Milli Takım'da da görev yapan Uzman Doktor Cengiz Dinç'e sordu. Dinç'e göre Gökhan'ın raporları ve kullandığı ilaçların listesi TFF'ye gittikten sonra yükümlülük ortadan kalkacak. İşte Dinç'in bu konuyla ilgili görüşleri:
Tedavi amaçlı doping ilaçları, performans artırıcı oldukları için izne tabi olarak kullanılır. Performansı artırmadığı halde potansiyel zararlarından dolayı doping listesinde bulunan ilaçlar da var. "Performans artırıcı etkisi yok" demek, doping dışında kalması anlamına gelmez, sağlık açısından riskleri bulanabilir. Bir ilacı tedavi amaçlı kullanmak istiyorsanız, ilaçların bir kısmı kullanım şekline göre izne tabidir. Bu ne demektir? Astım hastasıysanız ve bu durum egzersizle tetikleniyorsa bunu uzman raporu ve testlerle ortaya koyar ve TFF'nin doping kuruluna gönderirsiniz. TFF Doping Kurulu'ndaki hekimler inceler ve hastalık olduğu için, "Bu ilaç doping kapsamında olmasına rağmen kullanılır" denir. Ama bu durumda her yıl iznin yeniden alınması gerekir. Bu durum, izne tabi olarak ilaç kullanım şeklidir.
İlaç, yine doping kapsamındadır ama izinli kullanımı doping kapsamı dışındadır. Gökhan'da da olan bu. İlaç bir kortizondur. İlaç damar veya kas içine, iğne ya da hap şeklinde kullanılabilir. Kullanım sebebini tıbbi geçerlilikle doping kuruluna gönderip ondan sonra ilacı kullanabilirsiniz. Kortizonu tedavi amaçlı olarak ciltteki bir döküntü varsa; krem, gözünüzde alerji varsa; damla ya da bir tendon probleminiz varsa; tendon kılıfı çevresinde kullanacaksanız burada izne tabii değilsiniz. TFF'den izin almanız gerekmez ama uygulama şeklindeki muafiyet sebebiyle doping kontrolünde o oyuncunun ismi çıkarsa o listeye hastalık tanınızı ve kullandığınız ilaçları yazmak zorundasınız. Evet, izne tabi değil ama bildirime tabi ve zorunlu. Bu ilacı ağızdan da verseniz, damar yoluyla da verseniz kana karışacağı için idrar testinde tespit edilir. Sonuçta; kontrolü yapan doping merkezi kanda bunu gördüğü için sonuç pozitif, yani "dopingli" diye gelir.
Bundan sonraki süreçte; ilaç, krem, göz damlası ya da Gökhan'daki gibi iki kaburganın arasına yapıldığı gibi lokal uygulamaya girer ve ilacı kullandığınızı listeye yazarsanız muafsınız... TFF şunu sorabilir, "Bunu uygulamışsın, izne tabi değildin ama ben gerçekten bunun uygulandığını teyit etmek istiyorum. Bunu niye kullandın?" Futbolcunun filmlerini ve raporlarını isteyecektir. Hukuk Kurulu bunu dopingli varsayacaktır... Oyuncunun rapor ve filmleri geldikten sonra, Sağlık Kurulu'na gidecek incelenecek. Kullanılabilir denecek ve yükümlülük ortadan kalkacaktır.
DİĞER HABERLER
-
Son dakika transfer haberi: Fenerbahçe, ocak ayı için transfer çalışmalarını sürdürüyor. Devre arasında bomba hamleler yapmayı hedefleyen sarı-lacivertli ekip için Talisca iddiaları ortaya atılmıştı. Bu durum ile ilgili Brezilyalı futbolcunun takımı Al-Nassr açıklamalarda bulundu. İşte detaylar... (FB spor haberi) -
Son dakika transfer haberi: Fenerbahçe, alınan sonuçlar sebebiyle devre arasında kadrosunu güçlendirmek için harekete geçti. Sarı-lacivertli ekip için son günlerde Anderson Talisca, Paulo Dybala ve Antoine Griezmann iddiaları ortaya atılıyordu. Şimdi ise flaş bir gelişme yaşandı. İşte detaylar... (FB spor haberi) -
Son dakika transfer haberi: Fenerbahçe, sezon başında Ferdi Kadıoğlu'nun satılması ve Jayden Oosterwolde'nin sakatlığı sonucunda sol bek sıkıntısı çekiyor. Devre arasında bu mevkiye öncelik veren sarı-lacivertli ekip, 4 yıldızı listesine aldı. İşte detaylar... (FB spor haberi)