Türkiye, UEFA'yı salladı!
- Galeri Anasayfa Galerileri
- 13 Mart 2017 Pazartesi, 09:57:44

UEFA, Türkiye'de futbolun ekonomik yönü ile ilgili önemli rakamları ortaya koydu. İşte Süper Lig'in ve kulüplerin içinde bulunduğu durum ve bu durumun nedenleri...

Avrupa'da kulüplerin zararı 2011-15 döneminde %80 azalırken, Türkiye'de aynı dönemde %500 arttı.

Türkiye, 13 kulübün negatif bilançosu nedeniyle, karlılık olarak şu anda negatif seviyede. Türk kulüpleri, Avrupa'nın 5 büyük liginin ardından, 'sağlıklı' bir karlılık noktasında ki, Hollanda, Portekiz ve Belçika'nın önünde. Güçlü bir yayıncılık ve raklam pazarı var. Yeni yayın ihalesi pozisyonu güçlendiriyor.
EN YAŞLI FUTBOLCULAR TÜRKİYE'DE
Rusya ve Türkiye'de oyuncuların ortalama yaşı 27,1. Bu iki ülke en yaşlı oyuncuları bünyesinde bulundururken, Hollanda 2. Ligi ise en genç oyuncuları bünyesinde bulunduran lig. Negatif karlılığın sebebi, öncelikle yüksek oyuncu maaşları ve yüksek bonservis ödenemelerinden kaynaklanıyor. Türk kulüpleri, kazandığı paranın %80'ini oyuncu maaşlarına ödüyor. Transfer için ödenen bonservisler de göz önüne alındığında, bu rakam %89'a yükseliyor.
Türk kulüpleri, 27,1 ile Avrupa'nın yaş ortalaması en yüksek oyuncularına sahip. Daha yaşlı oyunculara yönelmek de, yüksek maaş ve yüksek transfer ücretlerine neden oluyor.
Son 20 yılda Avrupa kulüplerinin karlılık oranı %595 arttı, yılda %9.3 yükseldi. Türkiye, toplamda 500 milyon euro karlılık rakamını geçen 7 ligden biri. Bunun yanında, Türkiye geçen sezona göre karlılığı en çok artan 2. lig oldu (Yayın ihalesinin de etkisiyle). İngiliz kulüplerinin ortalama karlılığı, diğer kulüplere göre 6 kat daha fazla. (220 Milyon Euro - 36 Milyon Euro)
Türkiye, kulüplerin, elinde bulunan gayrimenkul veya değerlere göre daha çok borca ve taahhüte girilen Avrupa'daki tek ülke.
Kulüplerin borçlanması, kur farkının da sonucunda artıyor.
Türk kulüplerinin genç oyunculara yaptığı yatırım oldukça düşük. Türkiye'de bir kulübün altyapısına yaptığı harcama, yıllık ortalama 2 milyon 74 bin euro seviyesinde. Bu rakam Avrupa'da 10. sırada. Türkiye'deki hiçbir kulüp, akademileri açısından Avrupa'nın en iyi 100 takımı arasında değil.
AVRUPA'DA HER LİGDE TEKNİK DİREKTÖR DEĞİŞTİ
Avrupa'nın 60 liginde de en az bir teknik direktör değişikliği yapıldı.
KUZEY AVRUPALILAR DAHA SABIRLI
Kuzey Avrupa Ülkeleri, teknik direktörlerine karşı daha sabırlı.
EN ÇOK TEKNİK DİREKTÖR DEĞİŞİKLİĞİ...
En çok teknik direktör değişikliği, Avrupa'nın güneydoğusunda yaşanıyor. Türkiye, Romanya, Arnavutluk ve Makedonya'da 2014/15 sezonunda takımların %90'ı teknik direktör değişikliği yaptı.
DÜNYADA EN ÇOK TEKNİK DİREKTÖR DEĞİŞTİRENLER...
Dünyada en çok teknik direktör değiştiren ülkeleri Kosta Rika, Brezilya, Romanya. Kosta Rika'da her kulüp senede bir teknik direktör değiştiriyor.
İTALYANLAR ZİRVEDE
İtalyan hocalar, dünyadaki en iyi 90 ligin 15'inde teknik direktörlük yapıyor. İtalyanların ardından ise Sırp hocalar bu alanda 2. sırada.
PREMİER LİG'DE YAŞ ORTALAMASI 52
Premier Lig menajerlerinin ortalama yaşı 52. Bu alanda Avrupa'da 2. sırada İngilizler. En genç hocalar ise, 40.6 yaş ortalaması ile Kuzey İrlanda'da.
EN FAZLA YABANCI HOCALAR...
Avrupa'da Kazakistan Premier Ligi, İngiltere Premier Ligi ile birlikte yabancı hocaları en çok tercih eden ülke (%75). Dünyada ise Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri bütün teknik adamlarını yabancı seçen iki ülke.
EN FAZLA YABANCI OYUNCU PREMİER LİG'DE
Dünyanın en çok yabancı oyuncu bulunduran ligi Premier Lig. İngiltere Premier Ligi'nde oynayan oyuncuların yaklaşık %70'i yabancı.
BONSERVİSE EN ÇOK AVRUPA HARCADI
Dünyada bonservise harcanan paranın %82'si Avrupa'da harcandı. Bu paranın %48'i, İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya'da kullanıldı.
2015-2016'DA SEYİRCİ SAYISINDA BÜYÜK ARTIŞ
2015/16'da, 2014/15'e göre 2,6 milyon daha fazla taraftar maçları statta izledi.
13 ÜLKEDE SEYİRCİ REKORU KIRILDI
2015/16 sezonunda; Azerbaycan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, İrlanda Cumhuriyeti, Kuzey İrlanda, Lüksemburg, Polonya, Portekiz, San Marino, Slovakya, Slovenya ve İsveç son 10 yılın seyirci rekorunu kırdı. Azerbaycan'da seyirci sayısı ikiye katlandı.
EN BÜYÜK SEYİRCİ KAYBI FRANSA'DA
Seyirci sayısında en büyük düşüşü Ukrayna ve Romanya Ligi yaşadı. Avrupa'nın batısında en büyük kaybı yaşayan ülke ise Fransa
EN FAZLA SEYİRCİYİ CAMP NOU AĞIRLADI
Camp Nou, toplam 1,5 milyon insanı ağırlarken, Avrupa'nın en çok ziyaret edilen stadı oldu. Old Trafford ise, 1,4 milyon insan ile 2. sırada yer aldı.
PREMİER LİG ZİRVEDE
2015/16 sezonunda İngiltere Premier Ligi'nde 13,8 milyon taraftar statlara gitti ve İngiltere Premier Lig Avrupa'da zirveye yerleşti. Onların arkasından Bundesliga, La Liga ve İngiltere Championship geldi.
SEYİRCİ SAYISINDA EN BÜYÜK ARTIŞ ETİHAD'TA
Avrupa'da seyirci sayısında en yüksek artış ise yenilenen Etihad Stadı'nda yaşandı: (54,000)
DÜNYA KUPASI 3. SIRADA
Dünya Kupası, Rugby Six Nations ve NFL'in (Amerikan Futbolu) ardından, en çok katılımın sağlandığı 3. turnuva oldu.