23 Nisan'ın Türkiye'de ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni, 1920'nin 23 Nisan günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması olsa da Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ortaya çıkışında 3 ayrı bayramın payı bulunuyor. 1921'de çıkarılan 23 Nisan'ın Milli Bayram Addine Dair Kanun ile, Türkiye'nin ilk ulusal bayramı olan 23 Nisan'ın ortaya çıkışında ne ulusal egemenlikten ne de çocuklardan söz ediliyordu. Zaten daha o yıllarda Osmanlı saltanatı hala kanunen hüküm sürüyordu. 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla ise 1 Kasım, Hâkimiyet-i Milliye Bayramı (Ulusal Egemenlik Bayramı) olarak kabul edilmiştir. Daha sonraki yıllarda, 23 Nisan "Milli Hakimiyet Bayramı" olarak kutlanmış ve bu durum 1 Kasım'ın uzun vadede bayram olarak unutulmasına neden olmuştur.
İşte 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'mızın önemi ve tarihi
Yeni bir devletin temelinin atıldığı tarih olarak kabul edilen 23 Nisan, Çocuk Esirgeme Kurumu'nun 1927'de bağış toplamak için ilan ettiği bayram da eklendikten sonra Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. İşte 102 yıllık 23 Nisan'ın o tarihi ve önemi...
BAĞIŞ TOPLAMAK İÇİNDİ
23 Nisan'ın Çocuk Bayramı 23 Nisan 1927'de Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin (günümüz Çocuk Esirgeme Kurumu) o günü "Çocuk Bayramı" olarak duyurmasıyla başlamış kabul edilir. 23 Nisan 1924'te Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde "Bugün Yavruların Rozet Bayramıdır" ibaresi yer almış, 23 Nisan 1926'da da yine aynı gazetede "23 Nisan Türklerin Çocuk Günüdür" başlıklı bir yazı kaleme alınmış ve bu yazıda cemiyetin bugünü çocuk günü yapmaya çalışarak doğru yolda olduğu ve para kazanan herkesin bugün cemiyete çocuklar için bağışta bulunması gerektiği vurgulanmış. Nihayet 23 Nisan 1927'de Cemiyet o günü Çocuk Bayramı olarak duyurmuştur. Bu tarihten itibaren bu üç kavram, aynı gün üzerinde birleşecek ve çocuk bayramı olma konusunda bir kanunla belirlenmişlik olmaksızın kutlanmaya başlanacaktır. Cemiyeti buna iten neden ise cemiyetin yetim çocukları için gelir kaydetme anlayışıdır. Böylece çocuk bayramı ortaya çıkmıştır. Çocuk bayramı adı daha resmiyet kazanmamış olsa da, bundan sonra 23 Nisan "Millî Hâkimiyet Bayramı"nın yanı sıra "Çocuk Bayramı" olarak da kutlanmaya başlanmıştır.
ATATÜRK HİMAYESİNDE
1927'de ilk kez kutlanan çocuk bayramı, başta kaynak oluşturma olmak üzere, çocuklara neşeli bir gün geçirtmeyi hedeflerinde bulunduruyordu. 23 Nisan 1927'deki ilk bayram Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu ve dönemin cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa himayesinde gerçekleştirilmiş, etkinlikler için Atatürk arabalarından birini çocuklara tahsis etmiş ve Cumhurbaşkanlığı Bandosu'nun konser vermesini sağlamıştır. O yıl cemiyetin Ankara'daki binalarından birine Çocuk Sarayı adı verilmiş ve burada düzenlenen çocuk balosuna İsmet (İnönü) Bey'in çocukları da katılmıştır.