Yaprak Sarması nasıl yapılır, malzemeleri ve püf noktası nedir? Zeytinyağlı yaprak sarması tarifi

Hem zeytinyağlı hem de etli olarak, asma yaprağı ile yapılan Türk mutfağının vazgeçilmezi yaprak sarmasının tarifi vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Yaptığı sarmaya çeşitli malzemeler ile bambaşka bir lezzet katmak isteyenler için zeytinyağlı yaprak sarması malzemeleri ve püf noktasını haberimizde derledik.

YAPRAK SARMASI TARİFİ Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden bir tanesi olan ve başta Ege Bölgesi olmak üzere birçok yörede yemek listelerinin ilk sırasında yer alan Zeytinyağlı Yaprak Sarma tarifi en çok araştırılan yemekler arasında. Altın günlerinden düğünlere, yemekli toplantılardan bayramlara birçok özel günde sofraları süsleyen yaprak sarması tarifini püf noktalarıyla sizler için derledik.

Zeytinyağlı Sarma nasıl yapılır?

Malzemeler:

  • 1 kg asma yaprağı (salamura veya taze)

İç Harcı İçin:

  • 1 çay bardağı zeytinyağı (125 ml)
  • 3 adet kuru soğan
  • 1 adet domates rendesi
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 avuç maydanoz
  • 1,5 su bardağı sıcak su (300 ml)

Pişirmek İçin:

  • Yarım limon suyu
  • Limon dilimleri
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker (isteğe göre)
  • 2,5 su bardağı sıcak su (500 ml)

ZEYTİNYAĞLI SARMA NASIL YAPILIR?

  • Öncelikle asma yaprakları eğer taze değilse, suya alarak tuzunun çıkması için bekletelim. Ne kadar çok tuzlu ise o kadar bekletmeniz yararınıza olur hatta suyunu değiştirip tekrar bekletebilirsiniz.
  • Tencereye zeytinyağını alarak yemeklik doğradığımız soğanları, fıstık ve kuş üzümleriyle kavurun.
  • Şekeri ekleyip soğanlar şeffaflaşıncaya kadar devam edin.
  • Yıkanmış pirinci de ilave edip kavurmayı sürdürün.
  • Domates rendesi, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.
  • Suyu ilave edip iç harcı suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirelim ve harcı ocaktan alın.
  • Küçük küçük doğradığınız maydanozu da ilave ederek karıştırın.
  • Yaprakları düz bir yere serin ve içerisine çok fazla olmayacak şekilde yaprağın büyüklüğüne göre iç malzemesini yayın.
  • Yanlarını kapatarak sigara böreği gibi sarın.
  • Sardığınız yaprakları tencereye düzenli bir şekilde dizerek pişirmeye uygun hale getirin.
  • Bütün yaprakları sıraladıktan sonra üzerlerine limon dilimleri yerleştirin ve üzerine yarım limonun suyunu sıkın, zeytinyağı ve şekeri de ekleyin.
  • Sarmaların üzerine gelecek kadar su ilave edin ve üzerini varsa artan yapraklarla kapatın.
  • Kaynadıktan sonra kısık ateşe alın sık sık suyunu kontrol ederek suyunu çekinceye kadar pişirin.

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMANIN PÜF NOKTALARI

  • Sarma tarifinde yaprak seçimi önemlidir, ince ve damarsız yapraklar ile sarmalar çok daha lezzetli olur.
  • İç harcı hazırlarken, yaprakların da tuzlu olduğunu unutmayın, bu nedenle harcın içine koyacağınız tuz miktarını iyi ayarlayın.
  • Pişirme işlemine geçmeden önce tencerenin içine domates, soğan ve limon dilimleri koyarak aroma katabilirsiniz.

AFİYET OLSUN

DİĞER HABERLER

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.