Bayram ve düğün günlerinin en sevilen lezzetleri arasında yer alan perde pilavı, yıllardır büyük küçük herkesin damak zevkine hitap ederek günümüze kadar hiç değişmeden geldi. Yörelere göre içine konulan malzemeler farklılık gösterse de yiyen herkesin damağını çatlatan perde pilavının tarifi merak ediliyor. Peki perde pilavı nasıl yapılır? Perde pilavı tarifi, malzemeleri, yapılışı ve püf noktaları nedir? İşte tüm merak edilenler...
PERDE PİLAVI TARİFİ
MALZEMELERİ
İç Pilavı için:
- 3 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 4.5 su bardağı su ve tavuk suyu karışımı
- 2 adet tavuk budu
- Yarım kahve fincanı kuş üzümü
- 200 g çiğ badem
- 1 kahve fincanı dolmalık fıstık
- Karabiber, tuz
Hamuru için:
- 2 adet yumurta
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- Tuz
- Aldığı kadar un
PERDE PİLAVI TARİFİ VE YAPILIŞI
İç Pilav Tarifi:
- İlk olarak tavuk butları haşlanır. Ardından tavuk suyu ile pilavın yapımına başlanır.
- Margarini pilav tenceresinde eritin ve yıkayıp suyunu iyice süzdüğünün pirinçleri yağda 3-4 dakika kadar kavurun.
- Haşladığınız tavukların suyundan 2 kasesini pirinçlerin üzerine ekleyin.
- Yarım yemek kaşığı da tuz ekleyerek kapağını kapatın.
- Pilav tam olarak pişmeden, hala diriyken ocaktan alın.
- Didiklediğiniz tavukları, kuş üzümünü ve karabiberi pilav ile iyice harmanlayın.
Hamur Tarifi:
- Tüm hamur malzemeleri karıştırarak hamurunuzu yoğurun.
- Hamuru biri küçük biri büyük iki parçaya ayırın.
- Büyük olanı 3 mm kalınlığında açıp kabın tabanına, kenarları da kapatacak şekilde güzelce yerleştirin.
- İçine pilavı boşaltın.
- Hamurun küçük parçasını da aynı şekilde açıp pilavın üzerine kapatın.
- 200 derece ısıtılmış fırında perde pilavını kızarana kadar pişirin. Ters çevirip servis yapın.
PERDE PİLAVI PÜF NOKTALARI
👉Pilavın lezzetli olması için herkesin bildiği ve tercih ettiği gibi butların suyu ile tavuk suyuna pilav yapmalısınız.
👉Pilavınızı daha sonra tekrar fırında pişireceğiniz için ilk başta tam olarak pişirmemelisiniz. Pirinçler biraz diri kalmalı.
👉Hamurunuzu 1 büyük 1 küçük olacak şekilde ayırmalısınız ve küçük olanı pilavın üzerine kullanmalısınız.
👉Perde pilavının görünüşünü güzelleştirmek için hamuru sermeden önce kabın tabanına badem sıralayabilirsiniz.